8 muzikanten mindset issues

Unfortunately this page isn't available in English.

 

In mijn leven kom ik - Mirjam van POPEI, The Dirty Denims en Onlightning - kom nogal wat in aanraking met muzikanten en ik zie verschil in wat voor een doelen muzikanten behalen. OF ze überhaupt doelen behalen. Ik merk dat er 8 ‘mindset issues’ zijn waar muzikanten wel eens tegenaan lopen, waardoor ze niet verder komen met hun muziek. Daarom deel ik graag deze post met je met daarin de issues die ik wel eens tegenkomt en hoe je deze kunt voorkomen. 
 

1) PERFECTIE
Veel muzikanten wachten met promotie totdat ze een ‘af’ product hebben. Door hun perfectie nemen ze volgers niet mee in het proces naar het uiteindelijke resultaat toe. En daardoor mis je hele belangrijke content. Als je jezelf wilt laten zien en echte fans wilt krijgen, dan kan het heel helpend zijn juist zo nu en dan eens imperfectie te laten zien, zodat ze doorhebben dat jij ook maar gewoon een mens bent.

 

Als je wilt wachten totdat je ‘het perfecte liedje’ hebt geschreven, dan kan dat je enorm tegenhouden. Als je de liedjes die je schrijft gaat delen krijg je er feedback op en ga je zo ook sneller betere liedjes schrijven. Perfectie is ook heel tijdelijk, want menig muzikant denkt dat z’n laatste nieuwe album de beste is. Totdat ze een half jaar later weer nieuwe liedjes voor een nieuw album gaan schrijven. Maar je kunt dat nieuwe album niet schrijven zonder de voorgaande liedjes/albums. 

 

Tip: zie in dat je voor vooruitgang iedere dag maar een klein stapje progressie hoeft te maken. Dat hoeven helemaal geen grote stappen te zijn, 1% beter is al prima. Alles evolueert. En bedenk je dat mensen die stoppen met je te volgen doordat ze iets ‘imperfects’ zien, waarschijnlijk toch niet je ideale fan zijn. Perfectie bestaat niet, progressie wel. 

 

Perfectie bestaat niet, progressie wel

 

 

2) ANGST VOOR SUCCES
Onbewust zijn mensen vaak bang voor succes. “Als ik zo succesvol word, dan raak ik misschien mijn partner/vrienden/familie kwijt”. Of misschien ben je bang dat je dan te veel verantwoordelijkheid krijgt. Zo krijg ik zelf met de band steeds meer positieve berichten van fans die echt serieus vertellen wat onze muziek met ze doet. En dat terwijl we ‘gewoon’ vrolijke hard rock maken! Pfff, het is super gaaf om te lezen, maar dat geeft wel een bepaalde verantwoordelijkheid. Of misschien ben je bang dat je met teveel succes een minder leuk persoon wordt. Of dat je dat helemaal geen tijd meer hebt om andere leuke dingen te doen. 

 

Heel veel mensen saboteren onbewust zelf succes omdat ze er bang voor zijn. Bijvoorbeeld door zodra ze veel verdienen met de muziek dit in een reflex weer gaan uitgeven aan niet-helpende zaken (lees of kijk maar eens een biografie van een beroemde muzikant), in plaats van dat ze het investeren in nieuwe groei. 

 

Tip: het überhaupt al wéten dat dit bij je speelt, helpt al. En de concrete dingen waar je bang voor bent als resultaat van succes, kun je één voor één voorkomen en afvinken. Sommige angsten zijn ook gewoon niet rationeel als je er goed over nadenkt. 

 

 

Sommige angsten zijn niet rationeel
als je er goed over nadenkt


 

3) ANGST OM TE FALEN
Als je jezelf laat zien als muzikant, dan kan het zijn dat je bang bent voor wat anderen denken als je faalt, dat ze dan denken dat je er niet meer toe doet. Dat mensen je dan een mislukte muzikant vinden. 

 

Tip: zie fouten en falen als feedback. Trial and error. Probeer gewoon dingen en als het niet gaat zoals je had verwacht of had gewild dan leer je daarvan. 


 

4) NEGATIEF OORDEEL
“Wat zal iemand hiervan vinden?” “Wat vinden ze van mij?” Ben ik - als ik dit laat zien - nog wel belangrijk in scene X?”, “Wat als ik haat-comments krijg?”. Heel veel mensen kampen met de angst voor negatieve reacties als ze zichzelf moeten laten zien. Dit is toch wel een van mijn lastigste punten. Ik laat mij nu veel zien maar dat was wel echt even een drempel voor me. 

 

Tip: bedenk je dat naast die haat-comments 99% van de mensen die je posts ziet daar positieve vibes van krijgt. Een groot deel van je volgers wordt er blij van. Als je je laat afleiden door oordelen dan verlies je momentum en groei en dat is super zonde. Eigenlijk ben je ook gewoon moreel verplicht om jouw muziek beschikbaar te maken en voor de juiste mensen zichtbaar te zijn. Bijvoorbeeld: in deze gekke tijden kunnen mensen veel steun aan muziek hebben. Je moet vooral ook niet je muziek aanpassen op basis van negatieve oordelen van anderen, want stel je doet dat en je brengt iets nieuws uit, dan zijn er weer ándere mensen die het niet leuk vinden. Je kunt het nooit iedereen naar zijn of haar zin maken. Dus focus je op de mensen voor wie het wél is. 

 

 

Je kunt het nooit iedereen naar zijn of haar zin maken. 
Dus focus je op de mensen voor wie het wél is


 

5) NORMALISATIE
Dit is iets wat ik echt HEEL veel zie. Bij mezelf ook, maar ik probeer steeds groter te denken zodat het onze band niet beperkt in datgene wat we bereiken. Veel muzikanten worden niet groter omdat ze stiekem de plek waar ze nu staan hebben genormaliseerd. Ze vinden het eigenlijk wel lekker comfortabel. Ze zeggen wel dat ze willen groeien, maar eigenlijk vinden ze het ook wel een beetje lekker zoals het is. Daardoor zijn er contant excuses zodat ze niet het werk hoeven te doen wat ervoor nodig is om verder te komen. Dan gaan ze het uitstellen. 

 

Tip: word hiervan bewust. Ga zo nu en dan uit je comfortzone, want daar ontstaat groei. Het is heel natuurlijk want ons brein wil ons veilig stellen, maar daarom is het belangrijk om jezelf te stretchen. 


 

6) COMFORTABEL IN SLACHTOFFERROL
Het is makkelijker om te klagen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen. En we doen nou eenmaal liever dingen die makkelijker zijn. “Want ja, het is nou eenmaal lastig nu met Corona om muzikant te zijn”, “Als muzikant zijnde in het algemeen is het sowieso lastig, alle muzikanten zijn arm". Of je vergelijkt jezelf met andere muzikanten en laat je tegenhouden omdat zij meer publiek of bereik hebben, of beter en charismatischer zijn. 

 

Tip: probeer minder comfortabel te worden met klagen. Kijk meer naar de dingen die binnen je ‘zone of influence’ zitten, de dingen waar je wél invloed op hebt. Of zoals de ouderwetse SWOT-analyse ons leerde: ga kijken wat je binnen jouw krachten kunt doen en laat je niet teveel afleidien door de bedreigingen van de buitenwereld. 

 

 

Ga zo nu en dan uit je comfortzone,
want daar ontstaat groei


 

7) IMPOSTER SYNDROME
Als je dan lekker bezig bent en jezelf laat zien, kan het gevoel je bekruipen dat je denkt: “Wie ben ik nou om dit te doen?”. Misschien heb je het gevoel dat je eigenlijk niet zo goed bent vergeleken met anderen. Vind je dat ze je eigenlijk niet zoveel moeten betalen voor een optreden bijvoorbeeld. Maar er is nog nooit iemand geweest met dit zogenaamde ‘imposter syndrome’ die ook echt gelijk had. De mensen die deze gedachtes juist wél zouden kunnen gebruiken, die hebben het niet en schreeuwen van de daken. 

 

Tip: hou jezelf vooral bezig met creëren en minder met consumeren. Hou je minder bezig met hetgeen wat anderen doen. Minder scrollen op social media en meer posten op social media bijvoorbeeld. Of minder muziek luisteren en meer maken ;) Of minder vlogs/series/films maken en zélf videocontent uitbrengen. Laat je niet afleiden en vergelijk jezelf zo min mogelijk met anderen. Jij bent uniek in wat je doet. En doe maar gewoon wat jij denkt dat goed is en zie maar wat er gebeurt.

 

 

8) ANGST VOOR VERANTWOORDELIJKHEID
Veel muzikanten willen de vrijheid van het muzikant-zijn en de ondernemerschap, maar schrikken als ze zien welke verantwoordelijkheid daarbij hoort. Maar het bestaat niet zonder elkaar. Een mooie quote van Jesse Elder: “People think that they want more freedom in life, but what they want is more control over their lives. And the easiest way to have more control, is to take more responsibility.” Ik zie veel muzikanten die zichzelf klein houden, zodat ze het gevoel van grip en controle hebben. Ik vind dit voor mijzelf ook een herkenbaar dingetje. Want als je succesvoller wordt betekent dat meer verantwoordelijkheid. Ik zie ook dat muzikanten vaak al veel te snel een manager willen die alles voor ze regelt, maar in werkelijkheid heb je dan juist veel minder controle. 

 

Tips: omarm de verantwoordelijkheid die erbij hoort en durf gewoon te gaan ‘doen’, want daardoor ontstaat automatisch grip en controle. 

 

 

 

Wil je meer leren over Marketing, Mindset en Ondernemerschap voor je muziek? Check dan eens de website van Onlightning.



GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version