als je nog niet kunt leven van je muziek – 3 tips die je verder helpen
Unfortunately this page isn't available in English.
Dinsdag 26 november kun je tijdens Fix Je Bizz van Maaike van Steenis leren hoe je als muzikaal ondernemer succesvol wordt. Een avond vol tips en tricks om meer geld (en waardering!) voor je muziek te krijgen. Ter voorbereiding hierbij een artikel met 3 tips die je alvast wat verder kunnen helpen naar je doel om als muzikant niet alleen vóór je muziek te leven, maar ook ván je muziek.
Klik hier voor het Facebook-event van Fix Je Bizz 26 november
Maar één op de vijf creatieve ondernemers, waaronder muzikanten, kan leven van zijn werk. De rest heeft daarnaast nog een andere inkomstenbron. Dat kan een bijbaan zijn, maar ook een uitkering of een partner met een inkomen.
Dit gegeven was de aanleiding voor mijn boek Tussen Kunst en Cash, waarin ik 11 creatieven interview die wèl goed kunnen leven van hun werk. Wat kunnen andere creatieven van hen leren?
Begrijp me goed: er is natuurlijk niks mis met het hebben van een andere vorm van inkomsten naast je werk als muzikant. Sommigen kiezen daar zelfs heel bewust voor. Maar als het jouw doel is om ooit volledig van je muziek te kunnen leven, dan kan het geen kwaad om daar gericht naartoe te werken. De volgende tips gaan je zeker helpen!
1. Een baan ernaast? Kies werk dat je vooruit helpt als kunstenaar
Deze tip hoorde ik van een collega-spreker op de Codarts Bizzday, waar ik een presentatie gaf. Deze zangeres werkte in haar studietijd achter de bar bij een Jazzpodium. En ging daar later ook programmeren. Wat haar veel interessante contacten en nuttige ervaring opleverde.
Een baan naast je werk als muzikant betekent dat je minder tijd over houdt voor je creatieve werk. Ik spreek regelmatig creatieven die vinden dat hun baan hun ondernemerschap in de weg zit. Door te kiezen voor werk dat bijdraagt aan je vakkennis of netwerk, maak je dat het elkaar juist versterkt.
2. Blijf jezelf doelen stellen
Een gevaar van niet financieel afhankelijk zijn van je muziek, is dat je minder noodzaak voelt om in beweging te blijven. Je hebt de inkomsten immers niet nodig om van rond te komen. En daardoor kan het gebeuren dat je jaren in dezelfde situatie blijft “hangen”. Twee optredens per maand en af en toe een nieuwe track op Spotify. Terwijl je liever vooruit wilt.
Dit voorkom je door jezelf duidelijke doelen te stellen. Formuleer aan het begin van ieder jaar wat je dat jaar wilt bereiken. Wil je een album opnemen? Een optreden op een groot festival? Elke week spelen? Een review in een bekend blad van je nieuwste release? Een omzet van € 10.000,- euro? Bepaal vervolgens welke stappen je wilt gaan zetten om jouw doel(en) te behalen.
3. Investeer in jouw onderneming
Juist als je niet financieel afhankelijk bent van je inkomsten als muzikant, heb je gelegenheid om te investeren. Het geld dat je verdient met je werk als kunstenaar kun je natuurlijk prima uitgeven aan een leuke vakantie of een paar nieuwe schoenen. Niks mis mee, maar sta ook stil bij de kansen die je kunt creëren als je dit geld investeert in je bedrijf. Een nieuwe website, een training of een video opnemen zijn op de lange termijn misschien wel veel interessanter.
Maaike van Steenis helpt creatieve ondernemers om meer te verdienen met hun werk. Ze doet dit als coach en trainer, als docent op verschillende conservatoria en door het schrijven van artikelen. Haar website is: |
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version