de kracht van stilte op het podium (door loek daemen)
Unfortunately this page isn't available in English.
Als artiest heb je wel eens iets te vertellen. Aan je publiek. Een boodschap, een dankwoord, een verhaal of simpelweg dat ze echt dat superdope nieuwe album of dat chille bandshirt moeten kopen bij de merch. Voor veel artiesten is dat toch anders dan staan te rocken als een malle of de longen uit je lijf zingen. Hoe zorg je er nou voor dat jouw woorden ook echt landen bij het publiek? Dat ze echt naar je luisteren en niet meteen brullen: ‘Speeeluh!’? In deze serie geeft Loek Daemen van Pitch Perfect praktische en effectieve tips over spreken voor publiek. Vandaag: de kracht van stilte.
Je kent het wel, zo’n ongemakkelijke stilte in een gesprek, zeker met iemand die je niet goed kent. Wanneer we spreken voor publiek hebben we een ingebakken angst om stil te vallen, om dat ongemak te creëren. Het liefst willen we er zo snel mogelijk van af zijn. Het gevolg is vaak dat je zo snel mogelijk alle informatie die je wil overbrengen eruit spuugt. Je gaat ratelen en hakkelen waardoor niemand goed hoort wat je nou eigenlijk zegt. Vergelijk het met een onervaren gitarist die zoveel mogelijk noten in een maat probeert te spelen. Het wordt een onnavolgbare brei en je weet niet waar je naar luistert. Zonde. Als het niet overkomt kun je net zo goed niks vertellen, toch?
Vergelijk het met een onervaren gitarist die zoveel mogelijk noten in een maat probeert te spelen. Het wordt een onnavolgbare brei
De angst om even niets te zeggen is onnodig. Sterker nog, er schuilt een enorme kracht in stilte. Het zorgt ervoor dat je meer kracht kunt leggen in je woorden. Het geeft je publiek ruimte om te horen wat je zegt. Bovendien is het een middel om een spanning te creëren die jouw boodschap écht binnen laat komen.
Allereerst gaat het om kleine, korte stiltes in en tussen je zinnen. We hebben de neiging om snel door te praten. De volgende zin te willen beginnen voordat de vorige klaar is. Ja, dat wordt dus chaos. Voor de luisteraar en voor jezelf. Gebruik daarom interpunctie. Klinkt saai en moeilijk, maar het heeft veel effect. Letterlijk; gebruik een komma als een komma, […] en een punt als een punt [….]. Het zijn lees’tekens’ die aangeven dat een stuk informatie klaar is en er nu iets nieuws komt. Door ze met kleine stiltes ruimte te geven wordt het ineens een stuk helderder wat je zegt. Het geeft jou als spreker ruimte om je adem rustig te houden en je woorden meer kracht en nadruk te geven.
Dat is de dramatische pauze. Een techniek die in muziek veel wordt toegepast
Maar er is nog iets veel gavers dat je kunt doen met stilte; spanning creëren met het publiek. Door een langere stilte te gebruiken bouw je verwachting op. Het publiek wil daardoor weten wat het is dat jij gaat zeggen. Boem! Jouw woorden slaan in als een bom. Dat is de dramatische pauze. Een techniek die in muziek veel wordt toegepast. Een stilte voor de storm waardoor het volgende stuk er extra hard inklapt. Denk aan (sorry, ik ben niet de jongste ;) ) Sad But True van Metallica, Waiting Room van Fugazi of mijn persoonlijke favoriet Kurt Cobain in Where Did You Sleep Last Night (MTV unplugged). Door de stilte vlak voor het eind van het nummer gaat zijn laatste kreet werkelijk door merg en been.
In plaats van je stem te gebruiken bouw je de energie op door oogcontact te maken
Een andere band die zoiets vaak toepast is Rage Against The Machine. Zij laten dan de instrumenten kort stilvallen om daarna dubbel zo hard terug te laten komen. Deze ruimte wordt dan gevuld door de fluisterende stem van Zack de la Rocha die daarmee een extra laag spanning toevoegt. Iets soortgelijks kun je doen op het podium. Maar in plaats van je stem te gebruiken bouw je de energie op door oogcontact te maken met verschillende mensen in het publiek, lees mijn eerdere blog over gericht spreken. Je kunt de spanning letterlijk voelen en er mee spelen en, zeker voor een groter publiek, bizar lang oprekken. Op die manier laat je de mensen aan je lippen hangen in afwachting van jouw woorden. Perfect om jouw boodschap goed te laten landen.
Stilte creëert dynamiek in jouw verhaal. Dat kun je verder versterken door te spreken en spelen met intenties. Daarover meer in mijn volgende blog.
Wil jij meer weten over spreken voor publiek of jouw presentatie skills verbeteren? Neem een kijkje op mijn site www.pitch-perfect.nl of neem direct contact op. Ik vertel je er graag meer over!
Grroeten,
Loek Daemen
LinkedIn profiel
LinkedIn pagina
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version