een boeking afzeggen omdat je het ergens niet mee eens bent. hoe zit dat?

Nederland gaat langzaam weer van het slot en het festivalseizoen staat voor de deur. Ook in Amerika wachten festivalgangers op de grote headline artists. Maar fans van Ye West keken afgelopen maand raar op toen hij plotseling dreigde zijn optreden bij Coachella te cancellen. Zijn opmerkelijke eis: Billie Eilish moest excuses maken aan Travis Scott. Waarom? Omdat ze vorige maand haar concert in Atlanta kort stillegde toen een fan onwel werd. Ye beschouwde dit als een belediging naar Travis Scott, die vorig jaar november onder vuur lag toen er tien doden vielen door verstikking tijdens zijn Astroworld Tour. Hij stelde zelf niet op de hoogte te zijn geweest van de commotie. Maar kan wat Ye West roept ook echt? Want als je een boeking hebt, teken je vrijwel altijd een overeenkomst.

 

Wat staat er in een boekingsovereenkomst?
In een boekingsovereenkomst staan de belangrijkste afspraken tussen boeker en artiest. Dit zijn onder andere:

 

·         1.De duur en exclusiviteit van de overeenkomst Is het eenmalig of voor een langere periode? Zijn zij de enige die voor jou gigs mogen regelen?

 

·         2.De plichten van de boeker en de artiest Een voorbeeld van een plicht van de boeker kan zijn dat zij namens de artiest optredens regelen en alle administratieve dingen afhandelen zoals hoeveel money je krijgt voor een gig, maar een boeker is vaak ook verplicht te zorgen voor voldoende promotie(materiaal)

 

·         3.De vergoeding van de boeker en afhandeling van de betaling Denk aan een percentage van bijvoorbeeld 20% voor het verrichten van alle werkzaamheden EN naar welk rekeningnummer je money gestort moet worden.

 

·          4.De beëindiging van de overeenkomst Hoelang is de opzegtermijn en onder welke omstandigheden kun je de overeenkomst vroegtijdig beëindigen. Denk aan bepaalde plichten die niet worden nagekomen door de boeker.

 

·         5.Wat te doen bij overmacht Stel je bent een keer ziek of er is weer is een storm Corrie. Hoe zit het dan? Het hebben van een boekingsovereenkomst voorkomt verwarring en onduidelijkheid. Door een overeenkomst is het helder wat de afspraken zijn, wat van elkaar verwacht wordt en hoe je samenwerkt. En vooral hoe je moet handelen als er dingen misgaan.

 

muzikantentip 2.jpg

 

Boekingsovereenkomst? Contract? Same sh*t?
JA! een boekingsovereenkomst is gewoon weer een contract, alleen gaat deze specifiek over optredens. Dus niet over je royalty’s en auteursrechten. Basicly moet je bij alle contracten letten op de duur, vergoedingen, rechten en plichten en beëindiging. Waar je echt op moet letten is de exclusiviteit.

Zorg dat je nooit alle rechten tot het regelen van optredens bij één boeker neerlegt. Dit kan je in bepaalde situaties alleen maar beperken. Want soms heb je zelf, of via je manager, iets kunnen regelen en dan zou het verplicht via de boeker moeten, wat je weer een extra 20% kost op de boekingsfee.

 

“Met een boekingsovereenkomst voorkom je verwarring en onduidelijkheid”

 

Met welke consequenties krijg je te maken als jij je niet aan de regels houdt?
Vaak hoor je bij verhindering of overmacht de boeker z.s.m. op de hoogte te brengen. De boeker plaatst 99 van de 100 keer een clausule in het contract waarbij hij niet aansprakelijk is voor grove nalatigheid aan de kant van de artiest. Oftewel: je moet zelf dokken voor mogelijke schadevergoeding claims die volgen als jij zonder geldige reden niet komt opdagen. Vaak hebben de grote artiesten een verzekering afgesloten als het gaat om grote tours. Speciaal om eventuele claims te kunnen dekken.

 

muzikantentip 3.jpg

 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk heb je mij dit vaker horen zeggen, maar: laat alle contracten die je aangaat met derden checken door een jurist! Voorkomen is beter dan genezen. Vooral boekingsovereenkomsten worden nogal makkelijk ondertekend omdat je eindelijk kan optreden. Bescherm je zelf en laat je contract screenen! Als je van plan bent voor een langere periode met een boeker in zee te gaan zorg dan dat jouw visie, do’s en don’ts clear zijn. Zodat je niet ergens staat wat helemaal niet aligned is met wie jij bent en waar jij voor staat als artiest. Last but not least zorg ervoor dat iedere boeking pas rond is nadat jij schriftelijk akkoord hebt gegeven. Dit geeft je de ruimte om dingen af te zeggen of nee tegen te zeggen wanneer je schema gewoon te vol is of door wat voor reden dan ook.

 

 “Let altijd op of alles in alignment is met wie jij bent”

 

 

muzikantentip 4.jpg

 

Hulp nodig?

Naast mijn leven als artiest wil ik met mijn bedrijf KimberLegal andere upcoming artists begeleiden, coachen en voorzien van waardevolle Music Bizz Tips. Met mijn juridische achtergrond en ervaringen als independent artist wil ik niks anders dan artiesten empoweren! De tips op mijn Instagram variëren van informatievoorziening over de rechten van de artiest tot aan inzichten in waar je op moet letten voor je in zee gaat met een boekingsbureau. Dus als je vragen hebt of graag je contract wilt laten screenen, stuur een e-mail naar info@kimberlegal.com en we plannen een afspraak in! Binnenkort volgen ook wat leuke online modules over de Music Business! Stay tuned! En volg me op Instagram en Facebook!

Published on 10/03/2022

Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English

 

DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.

DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.

Go to the Dutch version