interview met dave en joost (rock city institute)
Unfortunately this page isn't available in English.
Een jaar nadat POPEI landde op Strijp-S, klopte het Summa College (toen nog ROC) aan om een kakelverse popopleiding te starten. Rock City Institute was een feit. Wat is er intussen allemaal gebeurd? We vragen het even aan Joost en Dave…
Dave van den Dries is Algehele Coördinator van de opleiding. 10 jaar geleden – toen POPEI in het Klokgebouw kwam – kreeg hij het idee om hier een opleiding te huisvesten. Hij heeft dit toen opgestart met hulp van Thijs Lodewijk. Joost Lodewijk houdt zich vooral bezig met het leerbedrijf en daarnaast heeft hij een aantal coördinerende taken.
Weten jullie nog iets van de begindagen?
Joost: “Het was als het ware echt pionieren, een opleiding vanaf de bodem opbouwen. Dit was natuurlijk op een eigen locatie, dus af en toe hadden we meerdere petten op. Zo waren we mentor, loopbaanbegeleider én roostermaker. Uiteindelijk hebben we nu meer collega’s die ieder hun eigen taak hebben. Qua locatie kan ik me nog herinneren dat het nog echt braakliggend terrein was rondom POPEI. Strijp-S stond toen nog echt in de kinderschoenen. Als je nu naar Strijp-S kijkt, dan herken je het bijna niet meer terug vergeleken met toen.”
"Het was als het ware echt pionieren, een opleiding vanaf de bodem opbouwen"
Welke invloed heeft het Rock City Institute op de Eindhovense rockscene?
Dave: “Dit is heel typisch, want mensen denken bij ‘Rock City Institute’ gelijk aan alleen maar rock, maar binnen de opleiding is dit natuurlijk veel breder. Er zijn in principe wel wat vaandeldragers geweest zoals, Black Bone en Kovacs, die het eerst binnen de regio heel erg goed deden en uiteindelijk hun vleugels hebben uitgeslagen buiten de regio. Dit betekent dat het RCI zeker invloed heeft.”
Joost: “Studenten die hier naar school komen gaan hier vaak wonen, blijven plakken en raken ook rondom de school betrokken bij het circuit. Onze studenten zijn best wel diep geïnfiltreerd in het culturele leven hier in Eindhoven. Een voorbeeld is Ronald Geldhof, die o.a. de Popronde organiseert. Hij heeft hier ook ooit stage gelopen binnen POPEI. De studenten helpen hem wel eens met de Popronde, aangezien hij heel veel handjes en hulp nodig heeft op allerlei locaties en verschillende functies. De studenten die leren hem dan kennen als programmeur van de Altstadt en de Effenaar, maar ook als rol in coördinator van de Popronde. Hij komt ook bij ons op school gastlessen geven en dan adviseert hij de studenten om zich aan te melden voor de Popronde. Nu doen er daarom ook twee bands van de opleiding mee aan de Popronde.”
"Onze studenten zijn best wel diep geïnfiltreerd in het culturele leven hier in Eindhoven"
Er wordt soms geroepen… een popopleiding is een pretopleiding, hoe zien jullie dat?
Joost: “Ik zie dit eigenlijk als het tegenovergestelde. Onze studenten zijn vaak meer dan 8 uur per dag bezig met hun vak, zelfs bijna 24 uur per dag. Studenten zijn namelijk overdag op school, ’s avonds bezig met repeteren in bandjes en ook in de weekenden spelen ze muziek. Andere studenten gaan op een schooldag om 16.00 uur naar huis, maar de studenten van het RCI zijn de hele dag bezig om kansen te benutten in de muziekwereld, te netwerken en daarmee dus keihard te werken om in die wereld iets te kunnen betekenen. De ‘buitenwereld’ zien studenten die iets doen wat ze leuk vinden en dan lijkt het dat ze hier alleen komen om lekker een instrument te bespelen en verder geen vakken meer te volgen, maar degene die zich echt verdiept in de opleiding zal er al snel achter komen dat er veel theorie bij komt kijken en daarmee dus ook andere vakken krijgen naast het muziek maken.”
Dave: “Mij werd altijd gezegd: ‘van muzikant zijn kun je niet leven want het is maar een hobby’. In die zin is er dus altijd al een stigma geweest dat een muzikant geen serieus beroep zou kunnen zijn. Het tegendeel is waar en binnen de opleiding ligt de focus dan ook niet alleen op professioneel niveau muziek maken maar ook op ondernemerschap en educatie. Zo leg je een brede basis voor de gemengde beroepspraktijk en kun je inspelen op de behoefte van de muziekmarkt.
Joost: “We zijn heel erg blij als de studenten binnen 3 jaar hun stem kunnen vinden in de muziekwereld. Waar blinken de studenten in uit? Wat zijn de sterke punten en wat willen ze daarmee bereiken? De opleiding leidt in ieder geval op tot MBO niveau 4, zodat ze echt naar een HBO kunnen. De studenten kunnen als het ware nog alle kanten op.”
"Pretopleiding? Het tegenovergestelde. Onze studenten zijn vaak meer dan 8 uur per dag bezig met hun vak, zelfs bijna 24 uur per dag"
Eén hoogtepunt noemen is lastig, noem er drie…
Dave: “Een hoogtepunt is dat de opleiding al 3 jaar achter elkaar is verkozen als topopleiding. Deze score komt voort uit een enquête en daaruit blijkt dat de studenttevredenheid erg hoog scoort. Dit is natuurlijk hetgeen waar het om gaat binnen de opleiding, aangezien we graag van de studenten terug horen dat het een toffe opleiding is.”
Joost: “Ook een groot hoogtepunt is de Berlijnreis die ieder jaar plaatsvindt voor de derdejaars. Op deze manier zorgen we ieder jaar weer voor internationale netwerken voor ons en zeker voor de studenten. Het is ook een reis wat de studenten altijd bijblijft, aangezien we er altijd nog van terug horen door bijvoorbeeld oud studenten. Daarnaast is het Crafted festival ook een groot hoogtepunt binnen de opleiding. Er doen veel organisaties aan mee, waaronder POPEI. Dit geeft het gevoel alsof heel Eindhoven er aan meehelpt om de studenten een podium te geven.”
Dave: “De grootste trots zit toch wel bij onze studenten zelf. Er zijn namelijk een aantal bandjes die het echt heel erg goed doen in de muziek scene. Maar er zijn bijvoorbeeld ook een aantal oud studenten die via een omweg hier nu aan het werk zijn en les geven. Het maatwerk rond een aantal studenten heeft ervoor gezorgd dat ze verder gekomen zijn.”
"Het hoogtepunt is dat de opleiding al 3 jaar achter elkaar is verkozen tot topopleiding"
Waar staat het RCI over tien jaar?
Dave: “We blijven vooruit kijken en we willen groei blijven zien in deze opleiding. Ik wil graag dat we vooruitstrevend en dit betekent dat we naar de markt moeten blijven kijken. Wat biedt de opleiding? Maar ook: wat bieden andere opleidingen aan? Maar ook groeien in gebouw of faciliteiten. Misschien moeten Metalfactory en RCI wel fuseren, bijvoorbeeld. Zo kunnen we op dit gebied ook in de toekomst steeds meer gaan betekenen. We werken ook met heel veel verschillende partners op regionaal gebied, maar het liefst breiden we dat ook op internationaal gebied wat verder uit. Het grootste doel blijft toch wel een beetje de wereld te veroveren met de opleiding en daarin blijven groeien om nog meer impact te hebben.”
Wat is het Crafted festival?
Joost: “Dat is hèt festival voor Creative Crafts, georganiseerd door Summa College op donderdag 20 juni 2019. is een showcase festival wat het Summa college organiseert met 5 opleidingen, waaronder de muziekopleiding. Het festival heeft een hoofdpodium, daarnaast is er ook een catwalk met een fashionshow. Er komt een kookeiland met een hele hoop horeca omheen waar een sterrenchef met de studenten allerlei hapjes gaat maken. Dit wordt getoond op een groot scherm. Ook is er een kunstexpositie waar het creatieve vakmanschap wordt gepresenteerd. Het Rock City Institute host de mainstage, het podium voor muziek. Omdat we 10 jaar bestaan zijn ook andere muziekopleidingen uitgenodigd om te komen kijken. Daarnaast geven 6 bands een show in POPEI en het Blue Collar Hotel. Een echt festival dus, waarbij zowat het hele Klokgebouw bij betrokken wordt. Ik ken weinig andere ROC’s die zo de nek uitsteken om hun talenten op deze manier te laten zien. Voor een ROC is dit echt een monsterproductie, er wordt namelijk een heel jaar lang aan gewerkt. De opbouw van het festival zelf duurt dan ook een volle week. Kom het 20 juni vooral meemaken!”
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version