interview met nouveau vélo
Unfortunately this page isn't available in English
De band Nouveau Vélo heeft zijn eerste langspeler bij Subroutine uit. De plaat staat vol met die sprankelende jangle pop (denk bijvoorbeeld aan Real Estate of oude R.E.M.) die door de band zelf ooit eens is aangeduid als ‘healing pop’. Een term die een eigen leven is gaan leiden, maar eigenlijk nog steeds wel geschikt is om de dromerige indieliedjes te omschrijven. Heel groot hoeft Nouveau Vélo er niet mee te worden, als ze maar in totale vrijheid kunnen blijven maken wat ze willen: “Wij hechten enorm aan onze autonomie.”
Of die term healing pop nog steeds opgaat? Bassist Bart Haverkort: “Nou ja, ik denk het wel. We hebben dat op een gegeven moment zelf zo aangegeven, omdat we een genre moesten invullen op Bandcamp. Verder zijn we niet zo van de genreduiding. We bedenken onszelf ook nooit: waar zijn bands in Engeland nu mee bezig? We zijn inmiddels wel met 35 bands vergeleken.” De band wordt wel geboekt door Belmont Bookings, wat aangeeft dat de ambitie er is. Haverkort: “Natuurlijk willen wij ook vooruit. Maar we willen duurzaam groeien, niet het snoepje van de week zijn. We stellen onszelf geen doelen als: volgend jaar staan we op Lowlands. We zien wel hoe het valt. De plaat is uit, nu is het aan het publiek en muziekjournalisten om te bepalen wat ze ervan vinden.”
‘We hechten enorm aan autonomie’
Alle bandleden hebben een fulltime baan naast de band. Haverkort: “In principe zouden we bereid zijn die op te zeggen als het nu heel hard gaat met Nouveau Vélo, maar dat is echt toekomstmuziek. Ik geloof niet dat je in Nederland met wat wij doen je geld kunt verdienen.” Erg rouwig is de band daar niet om, zegt Haverkort. “We hechten enorm aan onze autonomie, en die wordt vergroot doordat we allemaal op een andere manier ons geld verdienen. We hoeven niet volgend jaar wéér met een langspeler te komen. Die vrijheid is belangrijk voor ons, we kunnen alle uitstapjes maken die we willen. Bijvoorbeeld naar krautrock, zoals in afsluiter 1994. Van Subroutine krijgen we ook alle vrijheid, dat is wat we willen. Als dat niet zo zou gaan, kregen ze een nee. Ik vind het altijd moeilijk voorstelbaar dat het bij andere labels wél zo gaat.”
Band uit Helmond?
De meeste bands kiezen ervoor om de plaat te presenteren in de plaats waar ze vandaan komen, maar voor Nouveau Vélo gaat dat allang niet meer op. Oorspronkelijk komen alle bandleden uit Laarbeek, een kleine gemeente nabij Helmond. Inmiddels zijn ze verspreid over Tilburg en Utrecht, hoewel frontman Rolf Hupkes van Amsterdam weer terug verhuisde naar zijn geboortedorp. Meestal wordt Nouveau Vélo aangekondigd als ‘band uit Helmond’, wat ze dan riposteren met: ‘Wij komen niet uit Helmond’. Bart Haverkort: “We repeteerden vroeger wel altijd in Helmond, omdat onze drummer daar woont. Maar toen hij ziek werd hadden we al twee jaar niets meer in Helmond gedaan, dus klopte die aanduiding niet meer.”
Extra gitaar
Toen drummer Twan Welten ziek werd, nam Hupkes een dubbelrol op zich als zanger én drummer. Nu is Welten er weer bij, waardoor de zanger gitaar kan gaan spelen. Haverkort: “We hebben inderdaad een extra gitaar, we gaan het proberen met een twaalfsnarige akoestische. Dat ding kwam toevallig op ons pad, het brengt wel een mooie sfeer in de muziek. Op de plaat is niet deze, maar wel een andere twaalfsnarige gitaar te horen. In de single Turning Away, en nog een andere song.”
Dit is een samenvatting van een 3voor12-artikel. Klik hier voor het artikel van 3voor12/Eindhoven.
Editie: DE POPEI december 2014
Tekst: 3voor12/Eindhoven, Sjoerd Huismans
Foto: Marc Koetse
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version