interview met op zoek naar johan
Unfortunately this page isn't available in English
De opvallende bandnaam trekt natuurlijk al meteen de aandacht en dan blijkt de muziek er ook nog ‘ns te mogen wezen. Op Zoek Naar Johan is de groep rond muzikant/kunstenaar Martijn Kuijten, die u misschien nog kent van het ter ziele gegane Autumn Sun. Tegenwoordig zijn de teksten in het Brabants, maar de muziek zit nog steeds geworteld in de Amerikaanse grond. Tijd voor een interview met Martijn.
Wie is Johan?
“Johan wie?”
Wie is Op Zoek Naar Johan?
“Martijn Kuijten: woorden, zang & akoestische gitaar, Mark de Groot: elektrische gitaren, mandoline, duimpiano en tweede stem, Ad van Overdijk: drums en derde stem, Marc Lemmen: basgitaar en contrabas.”
Jullie debuut ‘Weg Uit De Stad’ is onlangs gereleast, hoe is het maken ervan verlopen?
“Het was een vrij organisch proces. Ik ben gewoon begonnen met het schrijven van liedjes en na een paar keukentafel sessies met Ad & Mark kregen de liedjes al snel vorm. We zijn deze liedjes live gaan spelen en toen we een stuk of 15 liedjes hadden zijn we op zoek gegaan naar een passende studio. We zochten een warme sound en kwamen al snel terecht bij Gabriël Peeter AKA Uncle Gabe. Het Nederlands werd Brabants waardoor de teksten nog persoonlijker aanvoelde. We hebben in de studio van Gabriël de liedjes als band ingespeeld en later wat extra partijen toegevoegd, dit heeft geresulteerd in de warme en open sound van de plaat. Het was fantastisch om met Uncle Gabe samen te werken. De gouden regel in het gehele proces was: wat heeft het liedje nodig? Het liedje bepaalt! Na de opnames hebben we Marc Lemmen (bas) er bij gevraagd, zodat we de nummers ook live kunnen brengen als op de plaat.”
De plaat ademt nostalgie uit, is dit wat alleen de luisteraar hoort of is er die ook ingestopt?
“Niet bewust. We hebben de plaat zo veel mogelijk als band ingespeeld, dus geen clicktrack, gewoon speulen!”
Wat heeft je doen zwichten om van het Engels in het Brabants te schrijven?
“Nu verstaat ons mam ok n keer wa ik zing. Nee geintje! Ik merkte dat de teksten van Nederlandse en vooral Brabantse liedjes me directer en dieper raakten. Ik heb ruim tien jaar Engelstalige liedjes geschreven en om niet in herhaling te vallen ging is steeds moeilijkere teksten schrijven, waardoor ik steeds minder binding voelde met mijn eigen liedjes. Bij het schrijven van de Nederlandse liedjes was ik veel emotioneler en muziek is emotie, dus die keuze was snel gemaakt. Tijdens dit proces ben ik steeds meer in mijn spreektaal gaan zingen: het Algemeen Beschaafd Brabants.”
De term Brabicana is onlangs door 3voor12/ehv gebruikt, wat vind je van de term?
“Tja, dat laat ik over aan de recensie schrijvers. Ik ben een zanger/liedjes schrijver en onze muziek heeft duidelijk sporen van (Amerikaanse) folk, country & blues, ofwel Americana, in zich + Brabantse teksten, dus die optelsom is snel gemaakt.”
Is Op Zoek Naar Johan een dictatuur of een democratie?
“Ik denk vrij democratisch. Ik schrijf de liedjes, zing en speel wat op mijn akoestische gitaar, maar ik ben geen drummer, bassist of mandoline speler, dus iedereen bepaalt zijn eigen partijen. Ik neem wel de taak op me als eindverantwoordelijke, dus als ik vind dat een bepaalde partij niet past bij het liedje dan gaan we samen op zoek naar n andere partij, maar dit geldt voor iedereen in de band. Het liedje is pas goed als iedereen tevreden is en we werken altijd samen vanuit de gouden regel: wat heeft het liedje nodig?”
Met welke artiest(en) is er verwantschap?
“Ryan Adams, Josh Ritter, Willy Mason, Conor Oberst (Bright Eyes), Alex Roeka, Gerard van Maasakkers, JW Roy, Bjorn van der Doelen. Verder zijn Bob Dylan, The Band, Neil Young, Hank Williams en de vele Amerikaanse traditionals onuitputtelijke bronnen van inspiratie.”
Welk gevoel overheerst… een vlucht uit de stad of het missen van het platteland?
“Een vlucht uit de graaicultuur! Ik ben graag in de stad. Ik hou van de alternatieve scène in Eindhoven e.d. maar ik woon het liefst in een dorp.”
Waar gaat Op Zoek Naar Johan het zoeken (denk aan bijvoorbeeld de ambities)?
“De Nederlandse en Belgische theaters en ik heb ontzettend veel zin in het komende festival seizoen.”
Check ook: http://wijzijnopzoeknaarjohan.nl
Editie: DE POPEI december 2015
Foto: John van den Elsen
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version