lyrics en akkoorden onthouden: tips en tricks!
Unfortunately this page isn't available in English.
Het heeft heel veel voordelen als je je songteksten en eventueel akkoorden uit je hoofd kunt zingen en spelen. Maar hoe kun je deze op een efficiënte manier oefenen zodat je ze zonder papiertje of iPad voor je kunt onthouden? In deze blog geven we tips voor muzikanten!
Muziek uit je hoofd spelen heeft bijvoorbeeld bij optredens een groot voordeel. Zo geeft het je meer ruimte en mogelijkheden om te bewegen, verbetert het de ervaring voor jezelf en het publiek, kun je meer uit gevoel zingen en spelen én maak je betere connectie met het aanwezige publiek. Maar ook in andere situaties zoals de repetitieruimte (onderlinge connectie met andere bandleden) en de studio (beter overbrengen van het live gevoel op een album) kan het helpen.
Iedereen heeft zo zijn eigen methodes om dit te doen, maar als je er moeite mee hebt of nog geen ervaring mee hebt, geven we in deze blog enkele tips. De basis komt natuurlijk neer op: herhalen, herhalen, herhalen. Repeteren heet natuurlijk niet voor niets repeteren. Maar de aanpak kan wel verschillend bij liedjes die je wel al vaak hebt gehoord en covers en eigen nummers die je nog bijna nooit hebt gehoord.
Schrijf het hele nummer uit met de hand op papier
Bekend nummer
Als het gaat om een liedje wat je al vaak hebt gehoord, bijvoorbeeld op de radio, dan zit er al iets van melodie en structuur in je achterhoofd. Ook kan het zijn dat je al delen van de tekst kent. Je herkent het vast wel dat je na het horen van de 1e zin, je wél de 2e zin uit je hoofd weet. In dit geval kan dit proces helpen om zo snel mogelijk de complete tekst uit je hoofd te kennen:
1) Schrijf het hele nummer uit met de hand op papier. Door het op deze manier te doen komt de tekst al beter bij je binnen dan als je het opzoekt en uitprint, of het typt.
2) Vervolgens schrijf je op een nieuw vel papier alleen de 1e zin van ieder couplet en refrein.
3) Nu kun je gaan oefenen.
4) Zodra je het lukt om uit het hoofd te zingen met de 1e zin van ieder couplet en refrein erbij, dan kun je afschalen naar een vel papier met alleen de 1e zin van het eerste couplet en refrein. Het einde van het eerste (en eventueel tweede) refrein fungeert dan als intro voor de andere coupletten.
5) Je zult merken dat coupletten en refreinen als blokjes in je hoofd worden opgeslagen, wat als voordeel heeft dat als je per ongeluk het verkeerde couplet inzet, je deze gewoon kunt afzingen en de volgende keer en ander couplet zingt.
Draai het liedje heel vaak en luister goed. Dus: zonder mee te zingen. Luister!
Onbekend nummer of eigen liedje
Als het gaat om een liedje wat je nog (bijna) nooit hebt gehoord, dan heb je er wellicht meer werk aan. In dit geval kun je dit stappenplannetje gebruiken om de lyrics (en eventueel akkoorden) efficiënt in te studeren:
1) Zorg er eerst voor dat je tekst begrijpt. Dit doe je door een analyse van de tekst. Bij een cover kun je daarvoor op internet zoeken, al klopt dat vaak niet of vind je tegenstrijdige dingen. Wikipedia kan bij bekende covers een uitkomst bieden. Als je geen eenduidige uitleg over de tekst kunt vinden dan kun je er ook een eigen betekenis aan geven. Zodra je betekenis geeft aan de woorden dan kun je het makkelijker onthouden omdat er naast tekst nog meer verbindingen in je hersenen worden gelegd.
2) Draai het liedje heel vaak en luister goed. Dus: zonder mee te zingen. Luister! Als je meezingt dan hoor je het origineel niet meer en maak je er al gauw je eigen ding van.
3) Je kunt dan eventueel ook stap 1 van ‘bekend nummer’ doen: de tekst uitschrijven op papier.
4) Op een gegeven moment kun je wel gaan mee playbacken en daardoor ook beter voelen wanneer de zanger ademhaalt bijvoorbeeld.
5) En dan komt het moment dat je zelf kunt zingen. Maar dan niet meezingen met het origineel, nee echt alléén. Bijvoorbeeld door een zin af te spelen, de opname te stoppen en het dan zelf te zingen. Eerst per zin, dan per meerdere zinnen, dan per couplet en per refrein en uiteindelijk het hele liedje.
Zeker als we nieuwe liedjes oefenen om op te nemen in de studio, worden op deze manier de teksten al gauw ‘ingebakken’ in mijn hoofd
Arbeidsintensief
Het kost veel tijd om teksten uit je hoofd te leren, omdat er veel herhaling voor nodig is kun je daar niet veel aan veranderen. Maar wat ik zelf heb gemerkt is dat ik vaak bij onze eigen liedjes toch niet specifiek hoef te oefenen om de tekst te leren, omdat we ‘m al heel vaak ‘herhalen’ tijdens de repetitie. Zeker als we nieuwe liedjes oefenen om op te nemen in de studio, worden op deze manier de teksten al gauw ‘ingebakken’ in mijn hoofd. Je combineert het herhalen van de tekst dan dus met de momenten dat je toch al met de band samen bent. Vind je het toch vermoeiend? Onthoud dat als je steeds een voor jou geschikte methode gebruikt je het al gauw steeds sneller kunt.
Het kan helpen om de eerste 2 liedjes vlak voor je optreden op papier uit te schrijven, uit je hoofd
Zenuwen
Het is ook goed om het in verschillende omstandigheden te oefenen. In de repetitieruimte is het bijvoorbeeld heel anders dan bij een optreden en kun je worden afgeleid. Ben je nerveus? Dan kan tekstzekerheid natuurlijk meehelpen om dat te verzachten, maar kun je ook bang zijn dat je je tekst vergeet door de zenuwen. Een kip-en-eiverhaal. Het kan helpen om de eerste 2 liedjes vlak voor je optreden op papier uit te schrijven, uit je hoofd. Dit maakt je rustig en gefocust en als de eerste 2 liedjes goed gaan dan kom je in de flow en ben je wellicht minder zenuwachtig. En bedenk je: als je het niet weet probeer gewoon door te zingen met andere woorden. Je zult ontdekken dat maar weinig mensen dat merken.
Succes!
Groeten,
Mirjam
POPEI
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version