welke rechtsvorm voor je band?
Unfortunately this page isn't available in English.
Met een eigen band je geld verdienen klinkt voor veel mensen letterlijk als muziek in de oren. Maar financieel komt hier nog veel bij kijken. Waar start je als band mee, wat geef je als band uit, wie moet je als band betalen, welke aspecten worden vaak vergeten en wat mag je uiteindelijk zelf houden? Een aantal tips en inzichten voor het financieel runnen van jouw band zijn op een rijtje gezet in meerdere blogs. Stap 1; kies een rechtsvorm.
Voordat je als band besluit om een goede carrière te gaan maken in de muziek is het verstandig om te starten met het opzetten van jouw eigen onderneming. Of het nou voor de hobby of (semi-)professioneel is, het is slim om – als je de fase van gageverklaringen ontgroeit bent - een rechtsvorm aan te nemen. En dat is eigenlijk al heel snel want gageverklaringen zijn er vooral om kosten van muzikanten zonder te veel rompslomp te regelen en zodra je een inkomen gaat genereren kun je beter kiezen voor een rechtsvormen.
De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden van je onderneming en de belastingverplichtingen. Er zijn meerdere rechtsvormen:
VOF
Start je een onderneming met meerdere personen? Dan is het slim om voor een Vennootschap Onder Firma (VOF) te gaan. Bij het oprichten van een VOF is er geen minimumkapitaal nodig en brengen alle ondernemers iets in de vorm van geld, goederen of arbeid in. Net als bij een eenmanszaak ben je als eigenaar volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele schulden.
Maak voor je de VOF start, goede afspraken met je bandleden en stel een (schriftelijk) contract op. Hierdoor weet je wat er gebeurt als iemand bijvoorbeeld de band uit wil stappen of als er schulden ontstaan binnen de band. Ga je voor een Vennootschap Onder Firma? Vergeet je dan niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!
BV
Gaat het heel erg goed met je muzikale carrière? Overweeg dan om een Besloten Vennootschap (BV) op te richten. Een BV is alleen op te richten of met meerdere personen en gebeurt bij een notaris. In een akte wordt vastgesteld hoeveel aandelen elke oprichter in de BV krijgt.
Stichting
Naast een Vennootschap Onder Firma en een Besloten Vennootschap kun je ook kiezen voor een stichting. Een stichting is een organisatie met een bepaald (ideëel) doel, zoals bijvoorbeeld; het geven van muzieklessen, workshops of het uitvoeren van huiskamerconcerten voor een goed doel. Als stichting mag je winst maken, zolang deze winst wordt gebruikt met het doel waarvoor de stichting is opgericht.
Bij het oprichten van een stichting is het verplicht om een (onafhankelijk) bestuur te hebben. Het bestuur houdt de stichting in de gaten en kijkt of het doel van de stichting wordt bereikt. Voor het oprichten van een stichting is het opstellen van statuten belangrijk, hierin worden alle belangrijke zaken en het doel van de stichting omschreven. Je vermeldt in het statuut welke zaken door wie geregeld worden, hoe bestuurders worden benoemd of ontslagen en waar het geld van de stichting naar toe gaat. Deze vermeldingen zijn verplicht om vast te leggen bij een notaris en zijn openbaar zichtbaar.
De VOF is een lichtere vorm om op te zetten en voor kleinere bands meestal het beste geschikt
Keuze rechtsvorm
Maar ja, welke moet je nu kiezen? Een VOF en een BV zijn allebei vormen waarbij je winst maakt met jouw eigen muziek. Met een stichting maak je alleen winst met het ideële doel wat je voor ogen hebt. De BV valt eigenlijk al heel snel weg, want is vooral interessant bij de écht grote artiesten. Een stichting is mogelijk en biedt meer mogelijkheden bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van subsidie, maar het is duurder om te starten en is meer ‘gedoe’ met de administratie. De VOF is een lichtere vorm om op te zetten en voor kleinere bands meestal het beste geschikt. Is het echt een groot gezelschap, dan kun je toch beter voor een stichting gaan.
Meer weten over rechtsvormen? Klik dan hier voor een PDF met meer informatie
Mirjam Verschoor is 21 jaar oud en student Communicatie - International Event, Music & Entertainment studies aan het Fontys in Tilburg.
Een grote passie van haar is muziek en ze bezoekt dan ook jaarlijks één of meerdere concerten en festivals. Ze is hier altijd mee bezig en probeer haar eigen creativiteit ook in de muziek te verwerken. Naast het luisteren van muziek vindt ze het ook super leuk om er over te lezen en schrijven, vandaar dat ze ook haar eigen blog is gestart.
|
>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version