btw basistips voor zzp muzikanten (door mathijs van der voorn)
Unfortunately this page isn't available in English
Mathijs van der Voorn is muzikant, (sessie-)gitarist én Muzikanten boekhouder. In deze blog vertelt hij meer over de basis van BTW aangifte, administratie en de kleineondernemersregeling, waar je als zzp muzikant mee te maken krijgt.
Na je inschrijving als zzp muzikant bij de Kamer van Koophandel zijn er een aantal administratieve verplichtingen die je als ondernemer moet nakomen. Je zou kunnen zeggen dat tegenover de verplichtingen en het risico als ondernemer een aantal voordelen staan.
BTW aangifte:
Een van de eerste aangiftes waarmee je als zzp muzikant te maken zult krijgen, is de btw aangifte. In deze aangifte verreken je de ontvangen btw van jouw opdrachtgevers met de betaalde btw in je zakelijke kosten.
In principe moet je alle btw die je ontvangt over de diensten/producten die je levert afdragen aan de belastingdienst.
Daartegenover staat dat je alle btw die je afdraagt bij je investeringen weer terug kan krijgen, mits de investeringen betrekking hebben op btw belaste omzet.
Dat wil zeggen dat als jij een investering doet voor bijvoorbeeld een live gig, dat je die btw kan terugvragen (want hierover reken je btw aan de opdrachtgever). Op het moment dat jij een investering doet voor het lesgeven aan leerlingen onder de 21 jaar, kan je die btw officieel niet terugvragen (want lesgeven onder de 21 jaar is btw vrijgesteld). De ontvangen btw en de betaalde btw verreken je per saldo in de aangifte.
Veel zzp muzikanten investeren veel (gear, plug-ins, pedalen, mics etc), waardoor de kleineondernemersregeling vaak niet voordeling is voor zzp muzikanten
Administratie:
Deze btw aangifte moet natuurlijk wel onderbouwd kunnen worden. Je moet er dus voor zorgen dat in je administratie alles duidelijk en overzichtelijk terug te vinden is. Je moet dus alle facturen bijhouden en alles in een overzicht hebben staan, dit overzicht moet makkelijk te controleren zijn.
KOR:
Als je gebruikt maakt van de KOR (kleineondernemersregeling), dan hoef je geen btw aangifte te doen. Je hoeft ook geen btw te rekenen bij je opdrachtgevers. Het nadeel hiervan is wel dat je de btw over je investeringen niet terug kan krijgen. Veel zzp muzikanten investeren veel (gear, plug-ins, pedalen, mics etc), waardoor deze regeling vaak niet voordeling is voor zzp muzikanten.
Mathijs van der Voorn:
Mathijs is muzikant, (sessie-)gitarist en is ook actief onder de naam muzikanten boekhouder. Hiermee verzorgt hij administraties, jaarrekeningen, belastingaangiftes (btw en inkomstenbelasting) e.d. voor muzikanten. Daarnaast helpt en begeleidt hij muzikanten met het zzp’er zijn en geeft hij lessen, cursussen en consulten om mensen op weg te helpen en ze te leren hoe ze alle verplichtingen als ondernemer succesvol kunnen volbrengen.
Behoefte aan begeleiding als starter? Of aan een consult om te kijken of je administratie aan de eisen voldoet? Of ben je op zoek naar iemand om je belastingaangiftes te doen? Neem contact op!
Mail: muzikantenboekhouder@gmail.com
Website: www.muzikantenboekhouder.nl
Insta: @muzikanten_boekhouder / @mathijsvdvoorn
Facebook: Muzikanten boekhouder / Mathijs van der Voorn
Unfortunately our mini-pop magazine "DE POPEI" isn't available in English
DE POPEI is the monthly mini-pop magazine published by POPEI.
DE POPEI is printed double sided on A3 and folded to flyer size. It is distributed at more than 200 addresses throughout Eindhoven and the surrounding area in a circulation of 2500 pieces.
Go to the Dutch version